Kinaser

Ingredienser:
4 ägg
5½ dl socker
6 dl mjöl
4 tsk bakpulver
3 dl varmt vatten
Glasyr:
100 g philadelphiaost
60 g smör
2 tsk vaniljsocker
4–6 msk kakao
4-5 dl florsocker
2 msk bryggt kallt kaffe
Garnering:
kokos
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner mjölblandningen. Rör sist ner vattnet. Häll smeten i en smord bakplåt. Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. Låt kakan svalna.
Glasyr:
3. Lägg philadelphiaost och smör i en skål och blanda ordentligt. Kör gärna med elvisp. Blanda i vaniljsocker, kakao och kaffe. Rör tills det blir en slät smet.
4. Sikta ner florsocker. Glasyren ska vara rätt fast.
5. Bred glasyren på den avsvalnade kakan.
6. Strö över kokosen.
Extraherad Dajmpaj
Ingredienser:
2 ½ dl vetemjöl
2 msk socker
100 g smör
1 äggula
Fyllning:
2 ägg
1 ½ dl farinsocker
1 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
100 g smält smör
1 dubbeldaim
Sätt ugnen på 150 grader. Hacka ihop mjöl, socker, smör och äggula och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form, ca 24 cm i diameter, gärna en löstagbar kant. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Vispa under tiden ihop ägg, farinsocker, sirap, vaniljsocker och salt. Vispa i smöret och häll smeten i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter.
Hacka daimen och strö över den nygräddade pajen. Låt kallna.
Servera med en klick lättvispad grädde eller lite matlagningsyoghurt.
Stationär kokosfisk
Ingredienser
400 - 500 g vit fiskfilé,
t ex sej eller hoki
1 tsk salt
2 msk ströbröd + ev kokos
2 tsk Arla ® smör-&rapsolja
Sås:
2 1/2 dl Lätt kokosmjölk
1 msk konc kycklingfond
1 tsk riven ingefära
rivet skal och pressad saft av 1/2 lime
1 tsk sambal oelek
Gör så här:
Dela fisken i portionsbitar. Krydda med salt och vänd i ströbröd. Bryn fisken på båda sidor i smör-&rapsolja i en stekpanna. Blanda ihop ingredienserna till såsen. Häll den i stekpannan runt fisken. Låt fisken sjuda i såsen 3–4 min. Servera med fullkornsris blandat med grönsaker.
Opolär lax i thaisås

Ingredienser
500 -600 g lax
1 dl creme fraiche
2 st vitlöksklyfta
1 st röd chili
1 msk solrosolja
1 msk röd currypasta
4 dl kokosmjölk
1 st lime, saft
1 dl hackad koriander
150 g sockerärter
70 g babyspenat salt
peppar
Gör så här
1. Skär laxen i tärningar. Snitta, skölj och skiva purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
2. Häll upp olja i stekpannan och fräs chili, vitlök, currypasta och lök. Tillsätt kokosmjölk och creme fraiche och koka upp.
3. Rör försiktigt i koriander, sockerärter och babyspenat. Tillsätt laxtärningar och limesaft.
4. Smaka av med salt och peppar och limesaft.
5. Servera med jasminris, blandad sallad och limebitar.
Den mobila spenatsoppan
Kommer bild snart :)
Ingerdienser
1 st gul lök(ar)
1 msk olivolja
500 gram broccoli, fryst
100 gram grönkål
1 l vatten
1,5 st matlagningsgrädde
1,5 st grönsaksbuljongtärning(ar)
salt och peppar
Fetaröra
1,5 dl kesella
0,5 kruka(or) basilika
100 gram fetaost
Tillagning1 st gul lök(ar)
1 msk olivolja
500 gram broccoli, fryst
100 gram grönkål
1 l vatten
1,5 st matlagningsgrädde
1,5 st grönsaksbuljongtärning(ar)
salt och peppar
Fetaröra
1,5 dl kesella
0,5 kruka(or) basilika
100 gram fetaost
1. Fetaröra: Blanda ihop kesella med fetaost och basilika och lite salt. Mixa med stavmixer för en slät konsistens.
2. Hacka lök och fräs i lite olja. Tillsätt broccolibitar och grönkål skuren i mindre bitar, vatten, grädde och buljongtärning. Salta och peppra lite.
3. Låt koka 10 minuter. Mixa med stavmixer.
Servera med fetaröran.
G-proteinkopplad gratäng

Ingredienser
4 port
2 zucchini, ca 600 g
2 paprikor i olika färger
några kvistar färsk rosmarin
1 msk Arla smör-&rapsolja
2 tsk gourmetsalt
2 1/2 dl lättgrädde
3 ägg
1 1/2 dl riven ost
2 krm salt
Gör så här
Sätt ugnen på 250º. Skär zucchini i skivor. Kärna ur och skiva paprikan. Lägg grönsaker och rosmarin i en smord ugnssäker form. Ringla över smör-&rapsolja och strö över gourmetsalt. Stek i mitten av ugnen ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200º. Vispa ihop gräddmjölk, ägg, ost och salt. Häll blandningen över grönsakerna och tillaga i ugnen 25-30 min tills äggstanningen stelnat och fått vacker ljusbrun färg.
Elektrofil kyckling

Ingredienser
- 4 portioner
8 kycklinglårfiléer eller 4 kycklingfiléer, 500 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora eller 8 små skivor parmaskinka
2 dl vispgrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora eller 8 små skivor parmaskinka
2 dl vispgrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Strö ev över lite färsk oregano. Servera med frästa grönsaker.
Aldolkondenserad morotskaka
Ingredienser:
3ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1tsk vaniljsocker
3tsk bakpulver
2 tsk kanel
1,5 tsk kardemumma
1 tsk malen ingefära
en nypa salt
1½ dl solrosolja
4½dl rivna morötter
smör och ströbröd till formen
Limefrosting:
60g smör
4,5dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
150g philadelphiaost
skalet av 2 lime
3ägg
3 dl socker
3 dl vetemjöl
1tsk vaniljsocker
3tsk bakpulver
2 tsk kanel
1,5 tsk kardemumma
1 tsk malen ingefära
en nypa salt
1½ dl solrosolja
4½dl rivna morötter
smör och ströbröd till formen
Limefrosting:
60g smör
4,5dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
150g philadelphiaost
skalet av 2 lime
Gör så här:
1) Sätt ugnen på 150 grader
2) Vispa ägg och socker pösigt
3) Blanda alla torra ingredienser och häll i äggsmeten
4) Tillsätt olja och morötter
5) Häll smeten i en bröad form, gärna med löstagbar botten, 24cm.
6) Grädda i mitten av ugnen ca 55min.
7) Låt svalna och bre på frostingen
Hydrogenaser

Ingredienser:
2 ägg
2 ½ dl socker
1 ½ dl mjöl
4 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
Chokladkletet:
100 g smör
2 tsk vetemjöl
4 msk socker
4 tsk kakao
1 dl mjölk
1 dl grädde
Gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör i dom torra ingredienserna. Vänd sist ner smöret. Ställ gärna bakformarna i en muffinsplåt. Fyll formarna till hälften med smet.
Grädda i mitten av ugnen i 175° 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna.
Chokladklet: Smält smöret i en kastrull, rör i mjöl, socker och kakao och rör till en slät smet. Tillsätt mjölken och grädden. Koka under omrörning ca 5 minuter. Lägg lite chokladsmet i mitten av varje muffins.
Markovnikovs paj

Ingredienser:
½ -1 dl havregryn
3½ dl vetemjöl
125 g smör
1 krm salt
Fyllning:
3 ägg
2 dl crème fraîche
2 dl strösocker
4 limefrukter, det rivna skalet och saften
Maräng:
4 äggvitor
1½ dl strösocker
Gör så här:
* Kör havregryn, mjöl, smör och salt i en matberedare till en smidig deg.
* Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet i 225 grader i ca 10 minuter. Sänk sedan värmen till 200 grader i ugnen.
* Vispa ingredienserna till fyllningen och häll i det gräddade pajskalet.
* Grädda pajen i ca 25-30 minuter.
* Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en ren bunke. Vispa i strösockret gradvis.
* Bred marängen över pajen och grädda i ytterligare 10 minuter.
* Låt svalna innan servering.
Konfidensbulgur med Z-testkorvar
Ingredienser
4 port
4 kryddiga korvar, t ex chorizo
2 dl bulgur
1 tsk orientalisk curry
2 msk Arla smör-&rapsolja
5 dl buljong
1 apelsin
1/4 gurka
1 paprika
1/2 dl aprikoser
1/2 dl cashewnötter
150 g Apetina
paprika
4 port
4 kryddiga korvar, t ex chorizo
2 dl bulgur
1 tsk orientalisk curry
2 msk Arla smör-&rapsolja
5 dl buljong
1 apelsin
1/4 gurka
1 paprika
1/2 dl aprikoser
1/2 dl cashewnötter
150 g Apetina
paprika
Gör så här
Fräs bulgur och curry i smör-&rapsolja i en kastrull. Häll på buljong och koka under lock enligt förpackning. Skala apelsin och gurka och dela i bitar. Blanda bulgur med apelsin, gurka, aprikos, nötter och smulad ost på ett fat. Grilla korvarna runt om över glöd eller i grillpanna ca 5 min. Servera med bulgur och en klick matyoghurt och ev aprikoschutney.
Polär lax med chevré

Ingerdienser
4 port.ca 30 min.
1 msk olivolja
400 gram spenat , färsk
4 st laxfilé
1- 3 dl grädde,
2 msk vitvinsvinäger
100-200 gram chèvreost
1 tsk salt
vitpeppar
1. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en rymlig ugnssäker form och häll olivolja i botten. Skölj spenaten och ta bort de grövsta stjälkarna. Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg i spenaten. Låt den ligga i max 1/2 minut. Ta upp den och skölj i ett durkslag med iskallt vatten. Låt spenaten rinna av och lägg den i formen. Lägg laxen ovanpå spenaten. Strö over salt och lite vitpeppar.
2. Blanda matlagningsgrädde med vinäger och häll den över spenaten. Smula chèvreosten ovanpå laxen och låt den stå i ugnen 10-15 minuter.
Kromatografiskpudding


Ingredienser
4 port
800 g vitkål
25 g Arla smör
1-2 msk sirap
1/2 tsk salt
1 dl vatten
1/2 dl rundkornigt ris eller 1 1/2 dl kokt ris
1 gul lök
1 msk Arla smör
300 g blandfärs
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg
1 dl Arla Ko mjölk
Gör så här
Sätt ugnen på 200º. Koka riset enligt anvisning på förpackningen, låt svalna. Skär bort stocken på kålhuvudet och skär kålen i bitar. Fräs kålen i smör i en stekpanna, gärna i omgångar. Ringla över sirap och salta, fräs lite till. Lägg ihop all kål i stekpannan och häll på vattnet. Låt koka tills vattnet kokat bort. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör i en stekpanna. Blanda riset med lök, färs, kryddor, ägg och mjölk. Lägg hälften av kålen i botten på en smord ugnssäker form. Bred ut färsen och lägg på resten av kålen. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.
sp3-paj med getost
Ingredienser
4 port
Pajdeg:
100 g Arla smör
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 krm salt
½ dl Arla Ko® mjölk
Fyllning:
400 g lammfärs
1 gul lök
1 msk Arla smör
3-4 pressade vitlöksklyftor
2 dl Arla Köket® crème fraiche gourmet getost,honung,rosmarin
1 tsk salt
1 ½ dl grovriven ost, t ex Kvibille® Svecia
150 g körsbärstomater
4 port
Pajdeg:
100 g Arla smör
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 krm salt
½ dl Arla Ko® mjölk
Fyllning:
400 g lammfärs
1 gul lök
1 msk Arla smör
3-4 pressade vitlöksklyftor
2 dl Arla Köket® crème fraiche gourmet getost,honung,rosmarin
1 tsk salt
1 ½ dl grovriven ost, t ex Kvibille® Svecia
150 g körsbärstomater
Gör så här
Hacka samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla eller tryck ut den i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga pajskalet och låt vila i kyl ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Skala och grovhacka löken. Stek lammfärsen i smör i en stekpanna. Lägg ner lök och vitlök och fortsätt steka ett par min. Tillsätt crème fraiche och smaka av med salt. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 min. Lägg i lammfärsröran. Strö över osten. Skär tomaterna i halvor och fördela på fyllningen. Grädda i mitten av ugnen 25-30 min. Servera med en sallad.