Fagocytosisk bakisröra

För att göra bakisdagen lite mer uthärdlig:

Skär och stek en purjolök, champinjoner (många, de krymper ju bort) och ett paket bacon. Salta och peppra. Häll över 2 dl lätt-creme fraiche.

Inta ryggläge och servera med resorb.

Ät inte så mycket, man blir så mätt att man inte orkar resa sig igen.


Epigenetisk fiskpudding


Detta är ett recept som jag freestylat lite på men ska försöka återge...

Vad som behövs:
1 gul lök
ca 400 g vit fisk
1 tsk salt
2dl rundkornigt ris
4dl mjölk
3 ägg
ströbröd
smält smör
rårivna morötter

Utförande:
1. Hacka lök och fräs i kastrull
2. Tillsätt fisken som är skuren i tärningar
3. Fyll på med vatten så fisken täcks
4. Låt koka i ca 5 min
5. Sila av vätskan till en annan kastrull där 2 dl ris är uppmätt och låt detta koka under lock i ca 20 min
6. Tillsätt mjölken och rör tills det får lite grötaktig konsistens
7. Tillsätt äggen och rör lite
8. Häll i fisk och lök och häll detta i en smord och bröad form. Strö lite ströbröd på toppen.
9. Grädda i ugnen på ca 200 grader i ca 30 min
10. Servera med smält smör och morötter!

//andrea

Transformerad tonfiskpaj

En god paj med en fyllning av tonfisk, musslor, curry och äpple. Dock sket jag i äpple och musslor (tyckte det kändes lustigt med äpple värre och musslor hade jag inte!)
Här har jag valt att göra en smalare pajdeg, men det går givetvis bra att göra en standard pajdeg.
Receptet är för 4 pers, jag brukar göra dubbel!

Ingredienser

Pajdeg:
100g smör (eller olivolja men då måste man minsann ha en god en, typ zetas med limesmak!)
3 dl dinkelmjöl
1/5 dl vatten
Tonfiskfyllning:
1 liten purjolök
1 litet äpple (blä)
1 tsk curry
1 liten burk tonfisk, ca 95 g
1 burk musslor, ca 225g
Salt
Svartpeppar
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl lagrad ost (västerbottensost är ett givet alternativ)
100 g körsbärstomater
1 st röd spetspaprika

What to do:

Sätt ugnen på 225 grader.
Arbeta ihop mjöl, smör och salt till en smidig deg, blanda i kesellan tills degen är smidig.
Tryck ut degen i en lätt smord pajform eller 4 mindre formar.
Förgrädda ca 8-10 minuter tills pajskalet har fått fin färg.
Sänk värmen till 200 grader.
Hacka purjolöken och äpplet, bryn dem tillsammans med curry utan att det bränns.
Lägg det i pajskalet och fördela tonfisk och musslor över, salta och peppra.
Vispa ihop ägg och mjölk och häll över.
Strö över riven ost och fördela tomaterna. Hitta på nått kul med paprikan.
Grädda ca 20 minuter tills äggstanningen stelnat.




translations soppa

Ingredienser
400 g skinn- och benfri lax
300-500g rotfrukter
5 dl fiskbuljong
1 dl hackad dill
1 dl hackad gräslök
3 dl Arla Ko® vispgrädde
70 g babyspenat

Gör så här
Skär laxen i tärningar.
Skala och skiva potatisen.
Koka upp buljongen och lägg i potatisen.
Koka under lock ca 10 min.
Tillsätt lax och övriga ingredienser.
Låt koka 2-3 min.
Smaka ev av med salt.

nyttig operatorpaj!



Pajdeg: 100 g margarin, 100 g keso max 3 %, 3 1/4 dl vetemjöl
Fyllning: 150 g keso max 3 %, 2 ägg, 1 tsk bakpulver, salt, peppar, 1 msk olja till stekning, 100 g zucchini, 100 g squash, 100 g purjolök, 2 grillade paprikor (t.ex Fontana), 2 klyftor vitlök. Jag hade dessutom 1 grillad kyckling i!
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till pajskalet och knåda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i cirka 30 minuter i kylskåp. Tryck sedan ut degen i en pajform. Nagga kanterna och botten och förgrädda i ugn 200 grader, cirka 10 minuter. Skär grönsakerna i mindre fina bitar. Fräs zucchini, squash och purjolök tillsammans med hackad vitlök i matolja så att de mjuknar. Salta och peppra för att få mera smak. Den grillade paprikan skär du också i mindre finare bitar och fördelar den över pajskalet. Fördela även sedan de stekta grönsakerna i pajskalet. Vispa ihop äggen tillsammans med keso, salt, peppar och bakpulver. Häll det över grönsakerna så att de blir övertäckta. Grädda pajen i 200 grader tills fyllningen har stelnat (30-45 minuter beroende på ugn) och fått fin färg. Låt pajen stå i några minuter innan den skärs i bitar. Servera med en god blandad sallad.

RSS 2.0